Coaching bij familieconflicten

Ruzie? Het komt in de beste families voor….

Uit een onderzoek van Netwerk Notarissen uit 2015 heeft liefst 47% van de Nederlanders door ruzie geen contact meer met één of meerder familieleden, het meest niet meer met broers of zussen. Niemand wil ruzie met zijn eigen familie, daar zijn we bij Het Familiehuis van overtuigd, maar mensen doen onbewust wat onhandig. En dat kan net verkeerd uitpakken.

Er is duidelijk iets aan de hand met familieruzies: ze zijn erger dan welke andere ruzie dan ook. Hoe kan dat zult u zich afvragen? Je familie is je basis, dus als daar een conflict ontstaat, raakt het je meer dan waar dan ook.
Het gaat in een familieruzie niet om het onderwerp van de ruzie, er zit altijd een dieperliggende reden onder dat meestal te maken heeft met erkenning.
Er zijn talloze voorbeelden van familieleden die niet de waardering kregen waar ze voor hun gevoel recht op hebben. Al lijkt een familieruzie bij bijvoorbeeld een erfenis vaak om materiële zaken te gaan, in de kern gaat het dus vaak om iets anders: niet zien wat je zus of broer écht nodig heeft. Erkenning voor wat de ander heeft gegeven én wat hem dat heeft gekost. Als dat verlangen naar erkenning niet wordt vervuld, gaat de verbolgen zus of broer z’n recht halen en begint de ellende.

De ruzie gaat niet over dat we dit jaar de 87 ste verjaardag van onze moeder bij mij thuis vieren in plaats van in het feestzaaltje in het dorp, over een armband uit de erfenis of dat we gezegd hebben dat we niet op een vaste dag in de week op de kleinkinderen willen oppassen.
Nee, maar in ruzies blijft iedereen maar op die armband terugkomen. Daarom komen families er niet zelf uit.  Zonder een onafhankelijk persoon die kan zien wat er in het communicatieproces gebeurt, blijven families terugvallen in oude situaties.
En is het contact eenmaal verslechterd, dan ontstaat er blikvernauwing. Ruziemakende familieleden interpreteren alles tégen hen. Dat noem je de fundamentele attributietheorie: wat goed gaat eigen je jezelf toe en alles wat slecht gaat, is de schuld van de ander.

Bij Het Familiehuis geven we u inzicht in de relationele balans tussen geven en nemen. Helpen we u zien wat er echt aan de hand is om daarna concrete afspraken te maken, zodat contact weer mogelijk is. Mensen willen het meestal wel goed maken, maar ze willen zelf ook nog overeind blijven. Over en weer zijn mensen gekwetst. Heel vaak horen wij: ‘mijn deur staat open, maar ík ga niet de eerste stap zetten’. Die trots maakt het lastig, het is heel kwetsbaar die eerste stap te zetten. In dat proces kunnen we u bij Het Familiehuis begeleiden.

Wilt u meer weten en een afspraak maken? U bent van harte welkom!