Familieopstelling bij Scheiding?

Familieopstellingen bij Scheiding
Blijf je ook zo met je ex-partner verstrikt?
Wil je als ouders verder, maar schiet je telkens in allerlei oude emoties?

Ik ben inmiddels zelf ruim zes jaar gescheiden en denk dat ik alle fases van afscheid wel heb doorlopen. Maar wat maakt dan toch dat ik zo verbonden blijf aan mijn ex? Ondanks dat ik een hele fijne vriend heb, voelt het alsof ik zonder mijn ex  niet ‘heel’ ben. Mijn leven is daarmee aardig complex geworden moet ik je zeggen.
Het werd tijd dat ik mezelf weer eens onder de loep nam en ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb een familieopstelling hieraan gewijd. Om mijn hardnekkige verstrikking te zien en te snappen.

Maar wat is dat, een familieopstelling?
Met een opstelling krijgt je snel en concreet zicht op wat er werkelijk speelt en verkrijg je inzicht in wat je zelf kan bijdragen aan een oplossing. Een familieopstelling is een manier om te kijken hoe de dynamiek werkt in het gezin waar je opgroeide en wat je daarvan meeneemt in het leven.
Een opstelling helpt bij het herkennen van hardnekkige patronen en om heftige emoties te begrijpen die niet logisch zijn in het ‘hier & nu’. Veel problematisch gedrag van ouders en kinderen is een symptoom van wat er in het gezin in de onderstroom speelt. Door naar die dynamiek te kijken komt er weer ruimte voor iedereen om zich verder te ontwikkelen.
Opstellingen zijn een vorm van systemisch werken, waarbij je als deelnemer een innerlijk beeld letterlijk neerzet in de ruimte. Dat doe je door personen te kiezen die staan voor mensen uit je omgeving, gezin van herkomst, maar ook zaken als een emotie of een land kun je opstellen.
Door dit innerlijke beeld buiten jezelf neer te zetten kun je er van een afstand naar kijken. Je bent als het ware even de vis die het water wél kan verlaten.
Een opstelling geeft vaak diepgaand inzicht en leidt tot oplossingen voor zaken waar eerder geen grip op leek te zijn.

Gezin als systeem
Wij mensen leven in systemen. Een systeem is bijvoorbeeld het gezin, de familie, school of het werk. Als een kind wordt geboren, is het afhankelijk van het gezin als systeem. Kinderen ervaren het systeem als houvast en zijn daardoor zeer gevoelig voor conflicten in het gezin en veranderingen in het systeem zoals een scheiding, overlijden, emigratie of ziekte. Kinderen kunnen onbedoeld en onbewust hierdoor worden beïnvloed. Het kan de oorsprong zijn van bepaalde hardnekkige problemen of heftige emoties die je niet kageworteld in de familien verklaren. Deze problemen kunnen zowel bij ouders spelen als bij kinderen.
Ouders zijn immers zelf ook kinderen geweest die gevoelens van hun (voor)ouders weer hebben kunnen meegenomen. Ze nemen de schuld op zich of verinnerlijken de onopgeloste conflicten van de vorige generaties en raken hierdoor uit balans.

Heelheid in mezelf vinden
Dat verlangen naar heelheid met mijn ex? Waar komt dat toch vandaan? In mijn familieopstelling kwam de hevige onrust in mijn hoofd levensgroot in beeld.  De representanten stonden of stokstijf, enigszins bevroren, waren compleet afwezig of bleven onrustig in het veld heen en weer lopen. Het was aardig confronterend om het zo in de ruimte te zien staan.
Mijn relatie met mijn vader kwam langs, zijn angst voor verlating die ik zo makkelijk op mijn schouders weet te nemen. Het liefst zou ik zijn pijn voor hem dragen. Is dat wat er ook met mij en mijn ex gebeurt? Zou ik zijn leven aangenamer willen maken? Ga ik daarmee voorbij aan wat ik nodig heb, waar mijn werkelijke verlangen ligt?
De opstelling laat me in ieder geval milder naar mezelf kijken. En te accepteren dat ik in eerste instantie de instinctieve beweging maak naar het vasthouden aan een harmonie die er ooit was. Een harmonie aan de oppervlakte zowel bij mijn ouders thuis, als in mijn gezin en de relatie met mijn ex. Onderhuids durfde ik het toen niet aan te gaan en zo ook mijn ex niet. We waren redelijk ‘onbewust onbekwaam’ in onze relatie.
Soms zou ik willen dat als ik toen had geweten hoe oude patronen uit je gezin van herkomst meespelen in het hier & nu, dat onze relatie zich had kunnen verdiepen.
Maar met het eenzijdig verbreken van de relatie is die weg afgesneden. En dat heeft me teruggeworpen op mezelf, dat ik voor het geluk in mijn leven op mijn eigen deur heb te kloppen.
Het in elkaar willen vlechten van de levens van mijn oude liefde en onze kinderen met die van mijn nieuwe liefde en zijn kinderen is niet eenvoudig. Zeker niet als alles volgens mijn oude werkmodel in harmonie ‘moet’.
Het gesprek erover te voeren, vanuit liefde met mezelf en wat ik nodig heb in het leven, is voor de komende tijd mijn vindtocht. Ik heb in mijn opstelling mijn instinctieve beweging weer in de ogen gezien en kies er nu voor de heelheid in mezelf te vinden.

Het Familiehuis
Bij Het Familiehuis begeleid/coach ik zelf ook ouders en kinderen rondom scheidingen middels familieopstellingen. Door een familieopstelling kan je weer aan een toekomst bouwen waarin iedereen weer tot zijn recht komt. Van belang is dat de kinderen zich aan beide ouders kunnen blijven ontwikkelen. Familie duurt immers een mensenleven lang. Je krijgt inzicht in wat er in jouw situatie speelt en je krijgt handvatten om de regie in jouw leven te nemen.

Wil je meer weten en een afspraak maken? Je bent van harte welkom!