Familieopstellingen voor professionals

Wat  kan een familieopstelling u als professional opleveren?
Met een opstelling bij Het Familiehuis krijgt u snel en concreet zicht op wat er werkelijk speelt en verkrijgt u inzicht in wat u zelf kan bijdragen aan een oplossing. Een familieopstelling is een manier om te kijken hoe de dynamiek werkt in het gezin waar u opgroeide en wat u daarvan meeneemt in het leven en specifiek in uw werk met cliënten.
Een opstelling helpt bij het herkennen van hardnekkige patronen en om heftige emoties te begrijpen die niet logisch zijn in het ‘hier & nu’. Veel problematisch gedrag of vastzitten in een conflict is een symptoom van wat er in het gezin in de onderstroom speelt. Door naar die dynamiek te kijken komt er weer ruimte en kan het weer gaan stromen in de familie.

Systemisch werk
Opstellingen zijn een vorm van systemisch werken, waarbij je als deelnemer een innerlijk beeld letterlijk neerzet in de ruimte. Dat doe je door personen te kiezen die staan voor mensen uit je omgeving, gezin van herkomst of  je cliënt en de vraagstukken die daar spelen. Het is ook mogelijk ook zaken als een emotie of een land op te stellen.
Door dit innerlijke beeld buiten jezelf neer te zetten kun je er van een afstand naar kijken. Je bent als het ware even de vis die het water wél kan verlaten.
Met de door u gekozen mensen/representanten in de opstelling, werk ik als begeleider en zij maken letterlijke en figuurlijke stappen. Stappen die je helderheid geven en de richting laten zien van een volgende stap. Een opstelling geeft vaak diepgaand inzicht en leidt tot oplossingen voor zaken waar eerder geen grip op leek te zijn.

Bij systemisch werk gaan we uit van de gedachte dat wij functioneren in menselijke systemen. Een systeem is bijvoorbeeld het gezin, de familie, school of het werk. Als een kind wordt geboren, is het afhankelijk van het gezin als systeem voor de overleving. Kinderen ervaren het systeem als houvast en zijn daardoor zeer gevoelig voor conflicten in het gezin en veranderingen in het systeem zoals een scheiding, overlijden, emigratie of ziekte. Kinderen kunnen onbedoeld en onbewust hierdoor worden beïnvloed. Het kan de oorsprong zijn van bepaalde hardnekkige problemen of heftige emoties die je niet kan verklaren. Deze problemen kunnen zowel bij ouders spelen als bij kinderen. Ouders zijn immers zelf ook kinderen geweest die gevoelens van hun (voor)ouders weer hebben kunnen meegenomen. Ze nemen de schuld op zich of verinnerlijken de onopgeloste conflicten en raken hierdoor uit balans.

Als professional kan de dynamiek van uw eigen gezin van herkomst raken aan de dynamieken van het gezin van herkomst van uw cliënt.  U gaat leren herkennen waar uw cliënt in het slot kan vallen en welke openingen er mogelijk zijn als er heftige emoties terug blijven keren.
Met een familieopstelling krijgt u inzicht in de werking hiervan en heeft u de sleutel in handen om van meer betekenis te zijn voor uw cliënten.

Wilt u meer weten en een afspraak maken? U bent van harte welkom!