Thema avond Kind Centraal

Familie duurt een mensenleven lang

[ezcol_1third]

‘Mijn dochter van 7 heeft meteen het ‘knopentouwtje’ onder mijn kussen gelegd en we hebben voor het eerst over haar verdriet dat er geen ‘wij’ meer is gesproken, wat een gouden tip’. Marianne

Praktische informatie

Locatie Ondernemerscentrum, Molukkenstraat 200, Amsterdam
Data woensdagavond, 24 september 2014
Tijd 19.00 uur inloop, Start 19.15 einde om 22.00 uur
Bijdrage € 20

Doe je mee? Inschrijven

Je kunt je zowel als ouder alleen of samen met de andere ouder van je kind(eren) inschrijven.
Inschrijven kan hier

Wil je meer informatie dan kun je bellen:
Cécile 06 43924080
Marjorie 06 34070993

‘Wisseldag: Als ik maandagmorgen van papa naar school ga en ‘s middags naar mama, dan voelt het op school alsof ik dan nergens woon’, Timo, 10 jaar

Organisatie & Begeleiding

Foto CecileCécile Schlangen werkt als systeemtherapeut in Het Familiehuis met ouders en gezinnen m.b.v. familie- opstellingen. Ze kijkt met zachtheid en scherpte naar de dynamiek van het ‘systeem’ en ondersteunt om een helende stap te maken die dienend is aan zowel het kind als de ouders. Als ervaringsdeskundige herkent Cécile de emoties rondom de scheiding en het willen voorkomen van verdriet en pijn bij het kind. Cécile is zelf 5 jaar geleden gescheiden en heeft een zoon en een dochter. www.HetFamiliehuis.info

Majorie LucasMajorie Lucas werkt in haar praktijk als integratief kinder- en jongerentherapeut. Ze is gespecialiseerd in scheiding, rouw- en verliesverwerking. Binnen de begeleiding is het gezin, het systeem, waar het kind uitkomt een belangrijk aandachtspunt. Het kind is niet zijn probleem… het heeft een probleem.  www.praktijkalleskids.nl

Themabijeenkomsten

Themabijeenkomsten bestaan uit het delen van kennis & ervaring met andere ouders én het doen van familieopstellingen. Op de themabijeenkomsten kan je per keer instappen. Ieder kwartaal organiseren we een themabijeenkomst. De volgende thema avond is op dinsdagavond 9 december, locatie IJburg. Heb je suggesties voor een thema? Laat het ons weten.

‘Ik durf niet aan mijn moeder te vertellen wat ik allemaal heb gedaan in het weekend met papa en mijn stiefmoeder. Ik ben bang dat ze verdrietig of boos op mij wordt’ Mila

[/ezcol_1third]

[ezcol_2third_end]

Herken je dat, als gescheiden ouder?

• De overdracht van onze kinderen verloopt moeizaam
• Mijn kind voelt zich schuldig over onze scheiding
• Onze dochter plast weer in bed
• We hebben co-ouderschap, maar mijn kind wil niet naar zijn vader/moeder
• Op school gaat het niet goed met onze zoon
• Onze zoon laat zich niet uit over de scheiding, hij is erg gesloten

Dan is de thema avond ‘kinderen & scheiding: wat ouders kunnen doen’ voor jou als ouder een goede ondersteuning in de opvoeding van je kind/eren. Ouders en kinderen zitten in/na een scheiding met veel vragen en lastige kwesties. Voor de kinderen is de wereld verandert van vóór de scheiding en ná de scheiding. Wat betekent dat voor hen en hoe kan je hen helpen in hun verdere ontwikkeling?

Wat gaan we doen?

De thema-avond staat in het teken van kennis & ervaringen delen over het wat & hoe van de scheiding voor de kinderen én daarnaast is er ruimte voor 2 familieopstellingen.

Wat kinderen laten zien

Met een scheiding van ouders start er ook een rouwproces bij de kinderen. Vaak wordt aangenomen dat wanneer ouders zijn gescheiden kinderen/jongeren er op een gegeven moment ‘wel aan gewend zijn’ en hun nieuwe leven met alle veranderingen die daar bij horen, weer hebben opgepakt.
Problemen spelen bij kinderen /jongeren echter vaak aan de binnenkant en zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld. Ieder gezinslid gaat anders om met het verlies.
Misschien voelt je kind zich schuldig, is het boos, of juist somber of laat helemaal niets merken waardoor je geen idee hebt hoe het werkelijk met hem of haar gaat.
Het rouwproces van ouders en kinderen loopt niet synchroon. In de hectiek van de eerste periode verbergen kinderen vaak hun verdriet uit loyaliteit naar de ouders.

Op deze avond gaan we in op de verschillende reacties die kinderen op een scheiding kunnen hebben. Zoals boos, verdrietig, stil, angstig, rebels, agressief, somber, terugvallen in ‘oud’ gedrag zoals duimzuigen, in bedplassen, extreme gehechtheid aan knuffel, heel zelfstandig doen, slecht eten of slapen.
Hoe de kinderen de scheiding verwerken of juist niet (uitgestelde rouw).
Wat je als ouder kunt doen in het contact met je kind.
Hoe je als ouder met je kind praat over wat er bij je kind speelt.

Zijn er onderwerpen die je op deze themabijeenkomst Kind Centraal graag aan bod ziet komen? Laat het Marjorie dan van tevoren per mail of telefoon weten, dan kunnen we daar op inspelen.

Familieopstellingen

Op deze avond is er naast het delen van kennis & ervaringen ruimte voor 2 familieopstellingen waarbij de vraagstelling die je wilt onderzoeken te maken heeft met je zorg over je kind/eren.
Een opstelling kun je zien als een levende stamboom. Je stelt deelnemers op in de ruimte als representanten van jouw situatie. Het bijzondere is dat representanten hetzelfde voelen en denken als de werkelijke familieleden. Zo wordt op een heel directe manier duidelijk wat er onder de oppervlakte speelt. We kijken zowel naar het heden, verleden als de toekomst en onderzoeken welke dynamiek een rol speelt. Met een Familieopstelling kan je die onderliggende dynamiek aankijken en begrijpen. Daardoor krijg je meer inzicht in je rol als ouder en wat er bij je kind speelt en ontstaat er meer rust en vertrouwen in het gezin.
Wil jij iets opstellen op de thema-avond? Laat dat dan van tevoren weten aan Cécile, zodat we kunnen inschatten wat mogelijk is.

Wij zien je graag op de thema-avond op 24 september

‘Ik snap nu beter dat mijn oudste dochter loyaal is aan mij en daarom het zo moeilijk vindt om naar haar vader te gaan. Ik geef nu aan dat het goed is als ze bij papa is en vertel bijvoorbeeld hoe hij haar heeft leren fietsen’, Suzan

Wat levert het je op?

• Je kunt beter zien wat er speelt in de relatie met je kind/eren
• Je kijkt op een andere manier naar de scheiding en de effecten daarvan op je kind/eren
• Je krijgt handvatten in de opvoeding naar je kind/eren en het gezamenlijke ouderschap

Dat ik van mijn vader hou,
Doet mijn moeder soms verdriet
En dat ik van mijn moeder hou,
Dat weet mijn vader niet
Zo draag ik mijn geheimen mee
En loop van hier naar daar
Nog altijd hou ik van die twee,
Die hielden van elkaar

Willem Wilmink

Los logoinCMYK PNG ALLES KIDS logo DEF.indd
[/ezcol_2third_end]